Spring naar inhoud

2023 in beeld

Stichting Pensioenfonds PostNL

Naar een nieuwe regeling

Er komen nieuwe regels voor pensioenen in Nederland. Ook de pensioenregeling van Pensioenfonds PostNL gaat veranderen. Wat hebben we tot nu toe gedaan en wat staat er nog te gebeuren? 

Voorkeur uitgesproken

2022

Sociale partners hebben in overleg met het bestuur van het pensioenfonds een voorkeur voor een nieuwe regeling uitgesproken. De nieuwe pensioenregeling van Pensioenfonds PostNL wordt een ‘solidaire premieregeling’. De sociale partners spraken ook hun voorkeur uit om bestaande pensioenen over te zetten naar de nieuwe regeling. 

Uitwerking in transitieplan

2024

Sociale partners leggen hun uitgewerkte keuzes tot in detail vast. Dat doen ze in een transitieplan. Het pensioenfonds zorgt daarna voor de voorbereiding van de communicatie over alle veranderingen. En voor het uitvoeren van alle veranderingen. 

Ingangsdatum

2026

Pensioenfonds PostNL wil graag in 2026 klaar zijn voor de toekomst en een nieuwe pensioenregeling invoeren. 

Meer weten over de nieuwe regels voor pensioen

Lees dan meer op onze website

2023: financieel een goed jaar

Pensioenen verhoogd met 3,15% 

Het pensioen dat u tot en met 31 december 2023 bij ons opbouwde, hebben wij verhoogd met 3,15%. Deze verhoging is verwerkt in uw maandelijkse uitkering vanaf 1 januari 2024 of in de bedragen op uw pensioenoverzicht. Of we uw pensioen verhogen, hangt af van de stijging van de prijzen. Om te bepalen of de prijzen gestegen zijn, gebruiken we de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We kijken altijd naar de periode van september tot september van het voorgaande jaar. Voor 2024 hebben we gekeken naar deze periode in de afgelopen 2 jaar. Dat gaf de ruimte om de pensioenen te verhogen. Daarnaast staan we er financieel goed voor. Dat maakt het verhogen van de pensioenen ook mogelijk.

Lees meer

Onze dekkingsgraad

De financiële positie van het pensioenfonds is nog steeds goed. De beleggingen deden het goed in 2023, dat had een positief effect op de dekkingsgraad. De dekkingsgraad was eind december 128,3% (in 2022 was dit 129,5%). De rente daalde en dat had een negatief effect op de dekkingsgraad. Per saldo was de ontwikkeling van de beleggingen en de rente gunstig voor de financiële positie van het pensioenfonds. Doordat de pensioenen echter zijn verhoogd met 3,15% is de dekkingsgraad in vergelijking met 2022 iets gedaald, maar blijft het pensioenfonds financieel gezond.

Lees meer

Steeds duurzamer

Wij willen dat onze beleggingen meehelpen aan een duurzame samenleving, die goed is voor mens en natuur. Daarom houden wij in ons beleggingsbeleid rekening met mens, milieu en maatschappij. Zo lopen wij ook geen onnodige financiële- of andere risico’s.

Duurzame thema's

Ook hebben we gewerkt aan de duurzaamheidsthema’s die we belangrijk vinden: Goede gezondheid en Welzijn en klimaat. Dat deden we onder andere door te beleggen in leningen van bedrijven of landen waarvan het geld alleen gebruikt mag worden voor duurzame projecten. Zo zijn er meerdere bedrijven die leningen uitgeven om daarmee de aanleg van windparken te bekostigen. Ook beleggen wij in duurzame landbouw. Het afgelopen jaar hebben wij ook extra aandacht besteed aan biodiversiteit. En welke gevolgen onze beleggingen op biodiversiteit kunnen hebben. Hier gaan we volgend jaar mee door.

Minder schadelijke stoffen

Het pensioenfonds ondersteunt het doel van het Klimaatakkoord om de verspreiding van schadelijke stoffen in de lucht (CO2e) te verminderen Het doel is om in 2050 ‘’klimaatneutraal” te zijn. In 2023 verspreidden de bedrijven waarin we beleggen 63% minder schadelijke stoffen (CO2e) dan de brede aandelenmarkt. In 2022 ging het om 53% minder schadelijke stoffen. Het lukte het fonds in 2023 ook om ruim onder de doelstelling van het klimaatakkoord voor dat jaar te blijven.

Bedrijven aanspreken

Wij zijn een grote belegger. Wij zetten ons gewicht in om bedrijven aan te sporen tot positieve veranderingen. Zodat zij bijvoorbeeld beter omgaan met hun werknemers of met de natuur. 80% van de beleggingsfondsen waarin het pensioenfonds belegt, gaat de discussie aan met bedrijven (engagement)

Resultaat Beleggingen

Beleggen is nodig voor een goed pensioen. U en uw werkgever betalen iedere maand premie. Om alle pensioenen te kunnen betalen moeten we beleggen. Want, beleggen levert meer op dan sparen. Als we niet zouden beleggen, krijgt u minder pensioen of moet u premie betalen voor hetzelfde pensioen.

In 2023 haalden we een positief resultaat met onze beleggingen: 7,5%. In de onderstaande grafiek ziet u hoe onze beleggingen het in de afgelopen jaren deden. 

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Jaar Percentage
2023 7,5%
2022 -17,7%
2021 6,7%
2020 15,1%
2019 15,1%

Cijfers over 2023

Actieve deelnemers

18.626

2022: 19.265
Meer over "Actieve deelnemers"

Ontvangen premie

€106 miljoen

2022: €110 miljoen

Meer over "Ontvangen premie"

Pensioengerechtigden

35.274

2022: 34.325
Meer over "Pensioengerechtigden"

Totale vermogen

€ 9,4 miljard

2022: €8,9 miljard
Meer over "Totale vermogen"

Gewezen deelnemers

38.775

2022: 43.841
Meer over "Gewezen deelnemers"

Kosten

€144 per deelnemer

2022: €146
Meer over "Kosten"
Versie:
v6.2.36

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report